Et dokumentarisk portræt af Jacob Haugaard

Et ærligt og rørende portræt af musikeren, gøgleren, komikeren, skuespilleren, sangeren, kunstmaleren, folketingspolitikeren og den nu tørlagte alkoholiker Jacob Haugaard.

Han er kendt som musiker og crazy-komiker, men siden de helt tidlige teenageår, har han kæmpet med fascination og afhængighed af alkohol og alskens euforisrende stoffer. Jacob var bare 12 år, da han oplevede det, der skulle blive hans første møde med rusen og 28 år i et konstant misbrugs- og vanvidsræs:
”Det var hos ørelægen nede ved domkirken. I min familie snøvler vi, så det hjælper at få klippet mandlerne. Jeg skal bedøves, og lægen tager sådan en flaske æter og sætter under min næse. Det er faktisk ret dejligt og det sidste, jeg tænker, inden jeg sover ind i den søde døs er – sådan en flaske har vi da stående nede i kælderen derhjemme…”.

Her starter Jacobs misbrug, som udvikler sig til at omfatte alkohol, piller, hash etc. – og det hele intensiveres, da han begynder i gymnasiet. Jacob opdager hurtigt, at han bliver skør af at drikke – rablende vanvittig og sjov, han laver vilde ting ikke mindst sammen med Århusbandet Sofamania.
I 1980 optræder han i duoen Jacob og Claus, det er crazy musikkomik, der hurtigt bliver kult i Århus.
Senere i 80’erne møder han Finn Nørbygaard. De optræder på Østjyllands Radio som to gakkede buskontrollører, der tjekker billetter med det legendariske ”Jadak”.

Det er skægt, når Jacob fortæller skrøner fra sin tid som alkoholiker – men sandheden er, at det hverken er morsomt at være Jacob eller tæt familie i de år.
Først da hans kone og børn i 1992 sætter ham stolen for døren – ”det er ud af misbruget, eller ud af vores liv” – lykkes det Jacob efter et ophold på en afvænningsklinik at finde ind til det guddommelige.
Derfra faldt Jacobs liv i hak.

I 1994 kommer Jacob i folketinget. Siden 1979 havde han ført valgkamp for ”Sammenslutningen af Bevidst Arbejdssky Elementer” og i 1994 blev han så overraskende valgt med mere end 23.000 personlige stemmer.

I dag bor Jacob i Ejby på Fyn med sin livsledsagerske Ilse.